Scheenbeenvliesontsteking: Herkenning, Symptomen en Behandeling

Scheenbeenvliesontsteking, ook bekend als mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS), is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak veroorzaakt aan de voorkant van het onderbeen. Het treft vaak atleten, met name hardlopers, maar kan ook voorkomen bij mensen die regelmatig andere vormen van fysieke activiteit uitvoeren. In dit artikel bespreken we hoe je een scheenbeenvliesontsteking kunt herkennen, de symptomen ervan en hoe het behandeld kan worden.

Wat is een Scheenbeenvliesontsteking?

Een scheenbeenvliesontsteking is een aandoening waarbij het vlies rond het scheenbeen, dat bekend staat als het scheenbeenvlies, ontstoken raakt. Dit kan optreden als gevolg van herhaalde stress op de beenspieren, vaak veroorzaakt door activiteiten zoals hardlopen, springen of dansen. De herhaalde belasting kan leiden tot kleine scheurtjes in het scheenbeenvlies, wat resulteert in pijn en ontsteking.

Symptomen van Scheenbeenvliesontsteking

De symptomen van een scheenbeenvliesontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen geleidelijk toenemen naarmate de activiteit voortduurt. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Pijn aan de voorkant van het onderbeen, langs het scheenbeen.
 • Pijn die optreedt tijdens of direct na het sporten, vooral bij activiteiten die impact veroorzaken.
 • Gevoeligheid of zwelling van het getroffen gebied.
 • Mogelijk een branderig of stekend gevoel in het onderbeen.

Hoe herken je een Scheenbeenvliesontsteking?

Het herkennen van een scheenbeenvliesontsteking kan soms lastig zijn omdat de symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere aandoeningen, zoals stressfracturen of spierblessures. Echter, er zijn een paar aanwijzingen die kunnen wijzen op een scheenbeenvliesontsteking:

 • De pijn bevindt zich vaak aan de voorkant van het onderbeen, langs het scheenbeen, en kan zich uitstrekken over een groot gebied.
 • De pijn treedt meestal op aan het begin van een activiteit en kan geleidelijk afnemen naarmate de spieren opwarmen, maar kan later weer toenemen na het stoppen met de activiteit.
 • Druk uitoefenen op het scheenbeen kan pijnlijk zijn en kan wijzen op een ontsteking van het scheenbeenvlies.

Als je vermoedt dat je een scheenbeenvliesontsteking hebt, is het belangrijk om een ​​gekwalificeerde medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Diagnose van Scheenbeenvliesontsteking

Een arts kan een scheenbeenvliesontsteking diagnosticeren op basis van je medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende tests, zoals een röntgenfoto of MRI-scan. Tijdens het lichamelijk onderzoek kan de arts druk uitoefenen op het scheenbeen om te zien of dit pijnlijk is en kan ook andere mogelijke oorzaken van je symptomen uitsluiten.

Behandeling van Scheenbeenvliesontsteking

De behandeling van een scheenbeenvliesontsteking richt zich meestal op het verminderen van ontsteking, het verlichten van pijn en het bevorderen van genezing. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

 • Rust: Het is belangrijk om activiteiten die pijn veroorzaken aan het scheenbeen te vermijden en voldoende rust te nemen om het scheenbeenvlies de kans te geven te genezen.
 • IJs: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan helpen om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten. Breng het ijs gedurende 15-20 minuten aan, meerdere keren per dag.
 • Stretching en versterkingsoefeningen: Het uitvoeren van gerichte oefeningen om de flexibiliteit en kracht van de beenspieren te verbeteren, kan helpen om de druk op het scheenbeenvlies te verminderen en verdere blessures te voorkomen.
 • Ondersteunend schoeisel: Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning kan helpen om de impact op het scheenbeen te verminderen tijdens activiteiten.
 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan specifieke behandelingsmethoden aanbevelen, zoals massage, mobilisatie en individueel aangepaste oefenprogramma’s, om het herstel te bevorderen en de kans op terugkeer van de klachten te verminderen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, zoals ibuprofen, worden aanbevolen om pijn en ontsteking te verminderen.

Preventie van Scheenbeenvliesontsteking

Hoewel scheenbeenvliesontsteking niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen:

 • Bouw langzaam en geleidelijk de intensiteit en duur van je trainingen op.
 • Zorg voor voldoende rust en hersteltijd tussen trainingssessies.
 • Draag goed passende schoenen die geschikt zijn voor je loopstijl en activiteit.
 • Voer regelmatig stretching- en versterkingsoefeningen uit om de flexibiliteit en kracht van de beenspieren te verbeteren.
 • Luister naar je lichaam en neem pijnklachten serieus, vermijd activiteiten die pijn veroorzaken.

Conclusie

Scheenbeenvliesontsteking kan een vervelende en pijnlijke blessure zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de symptomen worden verlicht en verdere complicaties worden voorkomen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, medische hulp in te schakelen indien nodig en een gezonde balans te vinden

Plaats een reactie