Compartment Syndroom: Oorzaken, Behandelingen en Hersteltijd

Compartment syndroom is een aandoening waarbij de druk in de spiercompartimenten van het lichaam toeneemt, wat kan leiden tot ischemie en zenuwcompressie. Het syndroom kan acuut of chronisch zijn en komt vaak voor in de onderste ledematen, maar kan ook voorkomen in andere delen van het lichaam zoals de armen, handen of buik.

Oorzaken van Compartment Syndroom

Acuut compartimentsyndroom ontstaat meestal door een plotselinge toename van de druk in een spiercompartiment, vaak als gevolg van trauma zoals een breuk, verstuiking of verrekking. Dit kan leiden tot zwelling en een snelle toename van de druk in het compartiment, waardoor de bloedtoevoer naar de spieren en zenuwen wordt afgesneden. Chronisch compartimentsyndroom ontstaat geleidelijk, meestal als gevolg van herhaalde overbelasting van de spieren tijdens sportactiviteiten of training. Dit leidt tot een langzame ophoping van druk in het compartiment, wat kan resulteren in vergelijkbare symptomen als bij acuut compartimentsyndroom.

spieren hardlopen

Symptomen van Compartment Syndroom

De symptomen van compartimentsyndroom kunnen variëren afhankelijk van de ernst en locatie van de aandoening. Typische symptomen zijn aanhoudende, ernstige pijn die niet vermindert met rust of pijnmedicatie, zwelling van het getroffen gebied, gevoelloosheid of tintelingen, en verminderde beweging of functie van het getroffen ledemaat. Bij acute gevallen kunnen deze symptomen snel verergeren en ernstige complicaties veroorzaken als ze niet snel worden behandeld.

Diagnose van Compartment Syndroom

De diagnose van compartimentsyndroom wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en klinische evaluatie van de patiënt, samen met het meten van de druk in het aangetaste spiercompartiment. Een compartimentdrukmeting kan worden uitgevoerd met behulp van een naald en een drukmeter, waarbij de druk in het compartiment wordt gemeten in rust en na inspanning. Een drukmeting die hoger is dan 30 mmHg in rust of hoger dan 20 mmHg na inspanning wordt vaak beschouwd als indicatief voor compartimentsyndroom.

Behandelingen voor Compartment Syndroom

De behandeling van compartimentsyndroom kan variëren afhankelijk van de ernst en oorzaak van de aandoening. In acute gevallen kan onmiddellijke medische interventie nodig zijn om de druk in het compartiment te verlichten. Dit kan onder meer het uitvoeren van een fasciotomie omvatten, waarbij een chirurg een incisie maakt in het fascia (bindweefsel) dat het spiercompartiment omhult om de druk te verminderen en de bloedtoevoer te herstellen. In minder ernstige of chronische gevallen kan conservatieve behandeling worden geprobeerd, waaronder rust, ijs, compressie en elevatie (RICE), evenals fysiotherapie om spieronevenwichtigheden aan te pakken en de belasting op het compartiment te verminderen. Het gebruik van ontstekingsremmende medicatie kan ook worden overwogen om zwelling en ontsteking te verminderen.

Hersteltijd van Compartment Syndroom

De hersteltijd van compartimentsyndroom kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de aandoening, de gekozen behandeling en de algehele gezondheidstoestand van de patiënt. In het geval van een acute fasciotomie kan de hersteltijd enkele weken tot maanden bedragen, afhankelijk van de omvang van de ingreep en de mate van weefselherstel. Patiënten kunnen een revalidatieprogramma volgen om de kracht, mobiliteit en functie van het getroffen gebied te herstellen. Bij conservatieve behandeling kan de hersteltijd korter zijn, maar het kan nog steeds enkele weken tot maanden duren voordat de symptomen volledig verdwijnen en de patiënt terugkeert naar normale activiteiten.

Conclusie

Compartment syndroom is een ernstige aandoening die onmiddellijke medische aandacht vereist om ernstige complicaties te voorkomen. Door de oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingen van compartimentsyndroom te begrijpen, kunnen zorgverleners de juiste stappen ondernemen om patiënten te helpen herstellen en terug te keren naar een actieve levensstijl. Met tijdige interventie en passende zorg kunnen de meeste patiënten met compartimentsyndroom volledig herstellen en hun normale activiteiten hervatten.

Referenties:

  1. Shadgan, B., Menon, M., Sanders, D., Berry, G., Martin, C., Duffy, P., & Stephen, D. (2009). Current thinking about acute compartment syndrome of the lower extremity. Canadian Journal of Surgery, 52(5), 429–434.
  2. McQueen, M. M., & Court-Brown, C. M. (1996). Compartment monitoring in tibial fractures. The pressure threshold for decompression. The Journal of Bone and Joint Surgery. British Volume, 78(1), 99–104.

Plaats een reactie